MÉSZKŐ

 

 ÚJDONSÁGAINK:

 

- mészkő falburkolat

 mészkő falburkolat

 

SPRENGELT MÉSZKŐ FALBURKOLAT

Típus: Mészkő | Lapok méret: 10 és 15 cm szélesség, 30 és változó-hossz cm, 15 és 20 mm vastag | Színárnyalat: különböző színekben
Akciós: 8500 FT + áfa / nm

Sprengelt természetes mészkő, belső vagy küldő falburkolatnak, immár 8 mm vastagsággal is, hogy helyettesítse az eddig használt műkövet. Régebben a műkő használata széles körben elterjedt bel- és kültéren, azonban a rövidtávú festett cement nem bírja a kémiai anyagokat tisztításnál és ha megsérül könnyen elő jön a nem kívánt belseje. Ezzel szemben a természetes bányászott mészkő nemcsak esztétikusabb, de környezetbarátabb megoldás is. Az egyre fejlődő technológiákkal, mostanra már képesek előállítani vékony, mégis masszív mészkőelemeket, így súlyuk is drasztikusan csökken. Felillesztésük és méretre vágásuk egyszerű művelet.

  • Természetes rusztikus hatás
  • Külső használat: külső falazat, kerítés, szökőkút és egyéb
  • Belső használat: TV hátterében, falazat, kandalló, akvárium és egyéb
  • Fagy és tűzálló

 

 

mészkő falburkolat

 

MÉSZKŐ

 

A mészkő jellemzően monomineralikus (egyásványos) üledékes kőzet, aminek legalább 90%-a kalcium-karbonát (CaCO3), azaz kalcit vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonát ásvány, kvarc vagy kova, agyag és szerves anyag. Ahogy nő a mészkő dolomittartalma, a kőzet fokozatosan dolomittá alakul.

A mészkő és a dolomit átmenete folyamatos:

  • amíg a kalcit több benne, dolomitos mészkőről beszélünk,
  • amikor a dolomit válik uralkodóvá, a kőzetet meszes dolomitnak hívjuk

A mészkő közkedvelt anyag az évszázadok folyamán, hiszen mutatós, elegáns és könnyen faragható.

A mészköveknek többféle fajtáját ismerjük, anyagfajtától és színből is többféle létezik.

A Gránit Szabó Kft.-nél jelenleg Moleanos mészkövet árusítunk, de külön megrendelésre többféle mészkő fajtát tudunk akár egész táblában, akár már felvágottan, járólapnak értékesíteni. Ezért tudunk egyedi igényeknek megfelelni! Széles gépparkunknak köszönhetően akár pár napon belül el tudjuk készíteni pl: ablakpárkányokat .

 

Egyes mészkő fajták:

 

-          Moleanos / Portugál /

-          Travertin / Török /

-          Kanfanár / Horvát/

-          Bolgár vraca mészkő

-          Jura mészkő / Német/

 

Mészkövek színei:

 

A mészkő színe anyagi összetételétől függően nagyon változatos. A magas karbonáttartalmú, tiszta mészkövek fehérek. A szürkés árnyalatot az agyag vagy a szerves anyag okozza. A viszonylag sok szervesanyagot tartalmazó, ún. bitumenes mészkövek jellegzetesen feketék. Az ugyancsak gyakori sárga, vörös, barna színű mészköveket a vas-ion (Fe3+) színezi ilyenre.

 

Bár a mészkő árak az idők folyamán nem csökkentek, töretlen az érdeklődés e nemes anyag iránt, hiszen több évtized óta használják, mint kültérire , mint beltérire egyaránt. Akár padlóburkolatnak, pultoknak, járófelületeknek, terasz burkoló anyagnak, kerítés fedőlapoknak  vagy párkányoknak egyaránt ajánlja Önnek a Gránit Szabó Kft.